Du er her:

Ved tilfeller av hodelus på Alstad barneskole

For å hindre videre spredning, er det viktig at alle foreldre undersøker barna sine ukentlig. Husk at man kan ha hodelus selv om hodebunnen ikke klør, fordi det ofte tar lang tid fra man blir smittet av hodelus til det oppstår irritasjon av hodebunnen. Den beste måten for å påvise lus er:

KAMMING AV VÅTT HÅR MED LUSEKAM

Ved kamming av tørt hår, blir kammen og håret statisk elektriske, og de små luseungene havner tilbake i håret. De store lusene flytter seg raskere i tørt enn i vått hår, og kan krype tilbake og inn i håret som nylig er kammet.

Håret vaskes først med vanlig sjampo, og kammes deretter grundig. Et håndkle over skuldrene vil ta i mot lus og egg som faller ned fra håret. Det er viktig å bruke en fintagget kam, sterkt lys og gjerne forstørrelsesglass. Lusekam kjøpes på apotek. Se etter lus og egg både på håndkleet og i kammen. Lusa trives ekstra godt bak ørene og i nakken. Voksne lus er 2-3 mm, mens ungdomsstadiene er enda mindre.

Eggene sitter limt fast til hårstråene. Lusa legger egg helt nede ved hodebunnen. de klekker etter ca 6 dager. Håret vokser ca 1 cm i månden og egg som er mer enn 1 cm fra hodebunnen er døde. Man kan derfor finne rester rester av klekte egg lenge etter at man er kvitt lusa. Husk at både kam og håndkle må etterbehandles for å drepe alle lus og egg, enten ved vasking på 60 grader eller nedfrysing i minst fire timer. Vask kammen godt mellom hver person.

BEHANDLING

Dersom barnet ditt har lus får du kjøpt lusemiddel på apoteket. bare de som får påvist lus skal behandles. Dagen etter første kuren kan barnet gå på skolen. Det er viktig å kontakte skolen og fritidsvenner slik at spredning stoppes.

Følg bruksanvisningen nøye og bruk lusekam i tillegg. Kontroller håret daglig i tre uker etter siste behandling. Selv om noen lus er resistente, vil lusemiddelet vanligvis lamme dem en stund. Mens de er lammet kan lusene kammes ut av håret.

Vask sengetøy på 60 grader og putt hodeplagg og kammer i fryseren i 4 timer.

Det er foreldrenes ansvar å sjekke og behandle barna for lus. Helsesøster kan kontaktes for råd og veiledning.

Hilsen

Alstad barneskole

articleimage